Bahan-bahan :
Bahan A
Bahan A
1. 1 ekor ikan kerapu 120gram tepung jagung
2. 1 biji telur ayam
3. Sedikit minyak (untuk goreng)
4. Garam secukup rasa
Bahan B (utk sos)
1. 5 ulas bawang merah - dikisar
2. 5 ulas bawang putih - dikisar
3. 3cm halia 1 batang serai - dititik
4. 1 helai daun pandan
5. 3 sudu cili sos
6. 1 sudu cili giling sedikit kunyit hidup
8. 3 cawan air
9. Sedikit cuka masak
10. Garam secukup rasa
Bahan C
1. 1~2 labu Bawang besar,
2. 2 biji cili merah,
3. 1 biji lada masala hijau
4. 1/2 biji nanas/ 1 tin kecil nanas dalam tin
5. 1/2 biji timun.
Cara memasak:
- Gaulkan bahan-bahan A dan goreng ikan hingga rangup.
- Untuk sosnya,panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun pandan dan serai sehingga bau naik. Masukkan cili giling dan kunyit. Kacau sehingga naik minyak. Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa. Kacau sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
- Gorengkan bahan-bahan C dengan sedikit minyak dan tabur ke atas hidangan tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan